written by
Wouter Coulier

Belgische kwekerij van Wagyu-runderen zoekt investeerders via crowdfunding

3 min , August 24, 2020

MERCHTEM, 24 augustus 2020 - Hof van Ossel is als enige onderneming in België professioneel bezig met het kweken van raszuivere Wagyu-runderen, die omwille van hun smaakvol vlees bekendstaan als ‘de kaviaar onder het rundvlees’. Zaakvoerder Filip Meysmans focuste de afgelopen jaren op de ontwikkeling van de markt en het optimaliseren van de vleeskwaliteit. Onder meer om zijn kudde van 100% Belgische Wagyu’s uit te breiden van 180 naar 210 à 240 Wagyu-runderen en voor de bouw van een mestvaalt lanceert Hof Van Ossel een crowdfundingcampagne.

Filip Meysmans, zaakvoerder Hof van Ossel

Wagyu, de kaviaar onder het rundvlees

Filip Meysmans wilde niet het zoveelste landbouwbedrijf runnen toen hij in 2007 van zijn familie de activiteiten op de 250 jaar oude vierkantshoeve Hof van Ossel overnam: “We lieten 100% raszuivere embryo’s van Wagyu-runderen importeren en in 2008 werden de eerste kalfjes geboren. In de jaren erna lieten we de kudde geleidelijk groeien. We kweken de runderen naar wens van de Europese consument en niet zoals de Japanse consument het wenst. Ons Wagyu is niet zomaar Wagyu maar is lokaal gekweekt én zoals de lokale consument het graag heeft.”

Korte keten

Meysmans heeft zich na jaren van studie, onderzoek, testwerk en zorg opgewerkt tot de Belgische specialist in het kweken van Wagyu-runderen en het op de markt brengen van hun vlees. Met zijn producten en werkwijze staat hij voor kwaliteit en het verkorten van de voedselketen. Hij levert namelijk zoveel mogelijk rechtstreeks aan slagers en restaurants, zonder tussenschakels dus.

Dankzij het uitbreiden van zijn verkoopnetwerk heeft hij de afgelopen jaren flinke omzetstijgingen kunnen noteren. Als enige onderneming die in België professioneel bezig is met raszuivere Wagyu-runderen, wil Hof Van Ossel nu de vruchten plukken van het jarenlange investeren in de kudde.

Kudde uitbreiden van 180 naar 210 à 240 runderen

Hof van Ossel heeft gedurende de laatste jaren sterk ingezet op het opbouwen van een 100% Belgische Wagyu-kudde, het op punt zetten van de vleeskwaliteit en het ontwikkelen van de afzetmarkt. Nu de markt er klaar voor is, is het moment aangebroken om deze kudde uit te breiden en de markt verder te ontwikkelen. Daarnaast wordt er momenteel ook al stilaan verder gekeken dan onze landsgrenzen, de eerste buitenlandse klanten zijn reeds een feit.

Hof van Ossel heeft enkele investeringen gepland om haar groei verder te zetten: de onderneming wil haar kudde uitbreiden en ook de bouw van een mestvaalt staat op de planning. Met zo’n mestvaalt kan de mest optimaal worden gestockeerd en op het ideale tijdstip aangewend worden om de landerijen te bemesten en zo te voorzien in een goede voederproductie voor de dieren. Zo wil Hof Van Ossel meteen ook investeren in een circulaire en milieuvriendelijke economie. Tot slot wil de landbouwvennootschap ook investeren in marketingcampagnes om haar product nog bekender te maken bij het publiek.

“Het is de bedoeling om de veestapel verder uit te breiden van 180 naar 210 à 240 stuks om zo minstens 60 dieren per jaar te kunnen vermarkten en de omzet van 2020 met nog eens 50% te verhogen. Om de kudde uit te breiden is een verhoging van de voederproductie nodig. Ook zullen we gedurende 4 jaren rekening moeten houden met 210 à 240 te verzorgen dieren terwijl er maar aan 180 dieren kan verdiend worden.” licht Meysmans toe. “Op die manier willen we ons sterk profileren op de Belgische markt en een voorsprong nemen op eventuele latere concurrenten.”

Crowdlending

Om dit alles te realiseren is Hof Van Ossel op zoek naar financiering via crowdlending, een vorm van crowdfunding aan de hand van leningen. Via kleine leningen vanaf €500 kunnen particuliere investeerders de groeiplannen van Hof van Ossel een duwtje in de rug geven en een aantrekkelijk rendement ontvangen. Concreet zoekt de onderneming minimaal €100.000 en maximaal €300.000 via een campagne bij WinWinner. Na nog geen week online staat de teller op €5.000.

Alle informatie over de crowdlendingcampagne van Hof van Ossel vind je op het WinWinner-platform.

-----

Filip Meysmans, zaakvoerder Hof van Ossel
+32 474 51 61 35
filip@hofvanossel.be

Sinds 2007 kweekt Filip Meysmans 100% raszuivere Wagyu-runderen in België. Na jaren van onderzoek, testwerk en doorgedreven zorg voor de runderen, is het vlees beschikbaar op de markt. Het vlees is een volledig lokaal product dat uitsluitend via de korte keten wordt verkocht en bijgevolg ook nog een lagere ecologische voetafdruk heeft.

Matthias Browaeys, founder WinWinner
+32 494 58 22 24
matthias@winwinner.be

WinWinner is een crowdlendingplatform waarop ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk kunnen delen. Op die manier kunnen ze ambassadeurs zoeken om hen te laten investeren in hun groeiverhaal.