BOSAQ wil duurzaam premium-(drink)water voorzien voor iedereen

2 min read

GENT, 14 september 2021 – Meer dan één op de drie, zoveel personen hebben in 2021 nog geen rechtstreekse toegang tot veilig drinkbaar water. Oprichters Jacob Bossaer en Pieter Derboven willen met hun modulaire waterzuiveringssystemen van BOSAQ dat acuut probleem uit de wereld helpen. Die ambitie zetten ze kracht bij door een crowlendingcampagne op te zetten in samenwerking met het Gentse investeringsplatform WinWinner.

Premium water, zero impact

Een waterleidingnetwerk aanleggen is niet overal een evidentie. De kosten kunnen hoog oplopen of de geografie laat geen complex leidingsysteem toe. Bovendien woont 80 % van de mensen die geen toegang hebben tot drinkbaar water in afgelegen en moeilijk doordringbaar gebied. Jacob Bossaer en co-founder Pieter Derboven ontwikkelden hun decentraal zuiveringssysteem SolarAQ om ook op zulke plaatsen drinkbaar water te faciliteren.

“Onze technologie is modulair opgebouwd, zodat SolarAQ overal in de buurt van een waterbron opgezet kan worden”, legt Jacob uit. “De membraantechnologie laat toe om elk type water om te zetten in veilig drinkbaar water. Of het nu om zoet, zout of brak water gaat. Bovendien werkt SolarAQ volledig op basis van hernieuwbare energie en is het systeem vanop afstand te monitoren. Artificial Intelligence en cloudbewaking zorgen ervoor dat de kwaliteit van het gezuiverde water altijd gecontroleerd wordt.”

Op maat van overheden en bedrijven

Het decentrale waterzuiveringssysteem van BOSAQ werd al ingezet door de overheden van België, Ghana, Suriname en Oekraïne. Nu komen ook bedrijven aankloppen. Op de b2b-markt treedt BOSAQ op als onafhankelijk consultant en verkoopt ze decentrale waterzuiveringsinstallaties op basis van containers voor proceswater, op maat van elke klant.

“Elk project start met het SolarAQ-basisapparaat. De klant kan dan zelf de capaciteit in liter per uur en de energiebron (wind, water of zon) kiezen. Ook extra features zijn mogelijk op wens van de klant en de toepassing van het water”, aldus Jacob.

Tomorrowland ging een samenwerking aan met BOSAQ. Daarnaast werkte de Gentse onderneming succesvol samen met grote spelers als Shell, De Lijn, UGent en Algist Bruggeman. Het team van BOSAQ werd door Cleantech Flanders als allereerste onderneming beloond met de titel ‘Cleantech Hero’ in 2021.

Binnen BOSAQ verdient ook de stichting Water Heroes aandacht. De vzw verspreidt de waterzuiveringsapparatuur naar de meest kwetsbare en lokale gemeenschappen in nood. Om haar maatschappelijke invloed te maximaliseren, storten Jacob en co. 10 % van hun winst naar dit project.

Wereldwijde watervoorziening

BOSAQ werd opgericht in 2015 en heeft intussen al tien ingenieurs aan boord. Het sein voor Jacob om door te drukken met zijn project. Hij besliste om in een samenwerking met WinWinner een crowdlendingcampagne op te zetten om het werkkapitaal te verhogen.

“Onze campagne ging goed van start: na minder dan twee weken behaalden we het vooropgestelde doelbedrag van € 150.000”, blikt Jacob tevreden terug. “Binnen vijf jaar wil ik met SolarAQ in vier continenten aanwezig zijn en binnen tien jaar in de hele wereld.”

Investeren in de crowdlendingcampagne van BOSAQ kan nog tot en met 9 oktober 2021 via het platform van WinWinner.

---

Jacob Bossaer
Founder BOSAQ
+32 497 68 61 22
jacob.bossaer@bosaq.com

BOSAQ ontwikkelde een decentrale wateroplossing die onzuiver water al dan niet, door middel van hernieuwbare energie - onmiddellijk omzet naar premium water. Daarmee ondersteunt ze overheden en bedrijven, overal ter wereld.

Matthias Browaeys
Founder WinWinner
+32 494 58 22 24
matthias@winwinner.be

WinWinner is een crowdlendingplatform waarop ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk kunnen delen. Op die manier kunnen ze ambassadeurs zoeken en hen laten investeren in hun groeiverhaal.